8. února 2015

Rok trpaslíků



CERES, PLUTO
Dříve byly považovány za planety. Dnes víme, že tyto světy jsou největšími zástupci svých kategorií. Tisícikilometrový Ceres kraluje hlavnímu pásu planetek - množství mnohem menších asteroidů obíhajících Slunce mezi drahami Marsu a Jupiteru. Je to největší těleso vnitřní Sluneční soustavy, které jsme nespatřili zblízka.
Prozatím :-)

Pluto se svým velkým měsícem Charonem zase dohlíží na vnější část Soustavy - Kuiperův pás, který zahrnuje mnoho Plutu podobných planetoidů na výstředních drahách v ledových končinách našeho systému. Nemáme potuchy jak žádný z těchto světů vypadá.
Prozatím :-)

Dva robotičtí průzkumnící nám letos odhalí jejich tajemství, a tak budeme moci v učebnicích zaplnit novou kapitolu: TRPASLIČÍ PLANETY


Jak vypadá největší asteroid? Pořádně nevíme. I na tom nejlepším snímku z Hubbleova teleskopu jsou vidět jen různé skvrny. Mnohem lepší výhled získají během jara 2015 kamery družice Dawn, která se usadí přímo na oběžné dráze kolem planetky Ceres.



Ceres postupně nabírá jasnější obrysy, jak se k ní Dawn přibližuje. Na snímku z 25.1. už jsou zřetelné některé krátery, ovšem záhadná světlá skvrna zůstává stále záhadnou.





Vítej nový světe! Další kapitola geologie může začít být psána. Rozmazané flíčky se proměňují v jasné krátery a na dosud neviděné hemisféře se objevily další světlejší skvrnky. Krátery jsou zatím vidět především kolem jižního pólu zatímco všechna světlá místa zase na polokouli severní. Naznačuje to (probíhající?) erozivní procesy a snad aktivní geologii na tisícikilometrové ledové Cereře? Nebo jde jen o hru světel, stínů a perspektivy?
Snímky byly pořízeny 4.2. ze vzdálenosti 145 000 km. Příští sekvence nabídne dvojnásobné rozlišení a v dubnu začne globální mapování. Mapování světa, jehož povrch dosud nikdo v historii nespatřil. Přes dvě stě let od svého objevu byla Ceres jen bodem na obloze. Nyní odkrývá svou tvář!


Smyčka části rotace Cerery v různé úpravě kontrastu. Mozek takto snadněji interpretuje povrchové útvary.


Perfektní blogy nabité čerstvými fakty a čišící nadšením píše Emily Lakdawalla. K tématu: Ceres coming into focus
Emily píše pěkně lidsky a srozumitelně, mohu jedině doporučit. Třeba i k potrénování angličtiny :-)


Žádné komentáře:

Okomentovat