8. března 2015

Trpasličí planety


   Asi naprostá většina lidí dokáže vyjmenovat planety Sluneční soustavy: Merkur, Venuše, Země, Mars, Jupiter, Saturn, Uran, Neptun. Mnozí také zaregistrovali, že najednou máme o planetu míň, než jsme se učili ve škole. 

   Pluto samozřejmě nikam neodletělo - jde o to, jak ho chápeme v kontextu celé Soustavy. Když už jsme ho degradovali z prestižního planetárního klubu, jak tento svět nově charakterizujeme? Je Pluto jen výstřední planetární těleso? Objekt Kuiperova pásu? Dvojitá planetka? Trpasličí planeta? To všechno a mnohem víc. Pluto kraluje Kuiperovu pásu, vládne komplexní rodince měsíců a brzo se stane prvním prozkoumaným tělesem za drahou Neptunu. A právě objevy dalších trans-neptunických objektů na přelomu milénia nás přinutily formulovat definici planety a zavést kategorii trpasličích planet

Mezinárodní astronomická unie prozatím registruje pět trpasličích planet: 
Ceres, Pluto, Eris, Makemake a Haumea 

Následující obrázek ukazuje aktuální polohu trans-neptunických trpaslíků. Každá tečka reprezentuje objekt Kuiperova pásu, ale nenechte se zmást - vzdálenosti mezi jednotlivými tělesy v tomto "pásu" většinou odpovídají minimálně vzdálenosti Země od Slunce! Žlutě je znázorněna trasa sondy New Horizons, která letí prozkoumat Pluto, jeho měsíce a později snad ještě jeden další objekt Kuiperova pásu. 

Většina z těchto těles dosud nese pouze provizorní označení. Objekt '2007 OR10' je největším z dosud nepojmenovaných těles v celé Sluneční soustavě. Pokud tedy někde nečíhá neznámá vzdálená planeta... 

Pokud bychom jako dolní hranici pro klasifikaci jako trpasličí planeta určili planetku Ceres s rozměrem těsně pod 1000 km, zasloužila by si do oficiálního výčtu trpaslíků zařadit i tyto tři tělesa: 2007 OR10, Quaoar a Sedna. To už dělá celkem šest planetárních objektů v Kuiperově pásu či ještě dál čekajících na prozkoumání! Další tři objekty jsou potom na hraně s rozměry do 900 km: 2002 MS4, Orcus a Salacia. Budeme-li pomyslnou hranici posouvat ještě níž, počet těles kandidujících na titul trpasličí planety rapidně stoupá.

A hlavní důvod proč Pluto raději vyškrtli, než aby přijali kopu nových planet? Přece aby dětem ulehčili fyziku :) 

Obyvatelé Pluta si samozřejmě o našich hrátkách se slovíčky myslí své. Planeta neplaneta... 

aktualizováno: 7.7.2017

Žádné komentáře:

Okomentovat