8. července 2015

Kontrastní Pluto


   Pluto nezadržitelně odkrývá svůj rozmanitý povrch prolétající sondě New Horizons. Minimálně tři odstínově výrazně odlišné oblasti ukazuje snímek ze vzdálenosti 8 miliónů kilometrů týden před největším přiblížením:
   Velmi tmavá oblast podél rovníku, přezdívaná 'velryba'; vpravo od ní jasně světlý povrch ve tvaru srdce; a celá horní polovina hrubší, středně tmavá s odleskem na pólu.
Credit: NASA/JHUAPL/SWRI

   Přesnou podobu, strukturu ani složení Plutova povrchu zatím neznáme a jen málo těles ve Sluneční soustavě vykazuje tak výrazně kontrastní tvář. U Země tyto rozdíly jasnosti různých oblastí způsobují tmavé oceány, barevné kontinenty, světlý polární led a bílé mraky. Náš Měsíc má zase tmavá "moře" - ztuhlou lávou vyplněné hladké oblasti, oproti krátery posetým světlejším výšinám. Mars je při pohledu zdálky Plutu docela podobný, ovšem 'Rudá planeta' je barevná kvůli oblastem písečných dun, místy odhalenému skalnímu podloží a světlým polárním čepičkám. Měsíc Ganymed zase kontrastuje odhaleným ledem a tmavým regolitem z hornin. Ledový Iapetus má pro změnu celou jednu polokouli zaprášenou tmavým materiálem z měsíčku Phoebe. Barevnost Tritonu tvoří zřejmě různé ledy - z metanu, z dusíku a z vody. A povrch měsíce Titan sice není vidět přes atmosféru, ale také je vysoce kontrastní díky oblastem ledu, dunám a uhlovodíkovým jezerům. 
   Co tvoří odstínovou variabilitu Pluta, se snad brzy dozvíme. Níže je prozatím dostupná mapa povrchu:
Credit: NASA/JHUAPL/SWRI

   Aby toho nebylo málo, Pluto zdaleka není jediným světem, který se nám při průletu pozemského robůtka odhalí v celé své kráse! V tomto trpasličím systému totiž obíhá zcela nezanedbatelný Charon a další čtyři malé měsíčky:
Zdroj: UMSF

   A na závěr Pluto s Charonem pohledem kamery LORRI ze 7. července:
Zdroj: UMSF

Žádné komentáře:

Okomentovat