25. června 2015

Přehlídka vzdálených světů


Kosmické sondy neúnavně plují na gravitačních vlnách napříč naší Soustavou a domů posílají pozdravy z různých koutů tohoto skvostného božího stvoření.

Družice Dawn se přiblížila k trpasličí planetě Ceres natolik, že už se jí ani celá nevejde do objektivu, a tak snímky nabývají na detailech:

Eli Bonora vytvořila z některých snímků krásně ostrou mozaiku povrchu, který je posetý nejrůznějšími geologickými útvary. Vlevo nahoře u okraje disku je krásně z profilu vidět uskupení slavných světlých skvrn, jejichž povaha stále zůstává záhadou. Detaily kolem velké impaktní pánve v dolní části by se daly sledovat celý den. Tolik procesů si muselo před věky pohrát s povrchem tohoto unikátního světa:


Podobná ledová koule, ovšem poněkud vzdálenější, je Dione u Saturnu. Sonda Cassini tento krásný měsíc nedávno poctila svou předposlední návštěvou:

Kombinací zelených, infračervených a UV snímků vznikají pěkné mozaiky. Barvy zachycují skutečnou variabilitu povrchu, ovšem v mnohem výraznějších odstínech, než by vidělo lidské oko naživo:


Pár barevných náhledů konečně zveřejnila i mise Rosetta od komety 67p, kterou tato evropská družice dlouhodobě zkoumá. Na povrchu komety se po půl roce probudil z hibernace přistávaci modul Philae, takže se možná ještě dočkáme zajímavých měření přímo na jádře komety:

Při pohledu z větší dálky je vidět, že kometám se po právu říká vlasatice. Tady má pořádný číro : )


Na závěr se podíváme na samý okraj zmapované Sluneční soustavy. Tento okraj se každým okamžikem rozšiřuje, jak se sonda New Horizons řítí k Plutu a Charonu. K nejtěsnějšímu přiblížení dojde už za tři týdny! Tehdy v dech beroucích detailech spatříme hned dva dosud nepoznané světy a jejich měsíčky. Prozatím ty nejlepší snímky vypadají takto:
Kdo by chtěl sledovat dění kolem objevitelské cesty do Kuiperova pásu v přímém přenosu, doporučuji toto fórum.

Žádné komentáře:

Okomentovat