21. dubna 2015

Jasné skvrny stále nejasné


Credit: NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA/Emily Lakdawalla

   Sedmá optická navigační kampaň (OpNav7) přináší opět o něco ostřejší pohled na trpasličí planetu Ceres. Ze vzdálenosti asi 22 000 km se díváme na její severní pól. Průzkumník Dawn pomalu sestupuje na první stabilní kruhovou orbitu 13 500 km nad povrchem, kde setrvá tři týdny, aby v květnu zahájil spirálovitý sestup na ještě nižší dráhy - na lov detailů mimozemské krajiny.


   S každou sérií snímků se objevuje více podrobností a odkrývají se jemnější detaily. Co si ovšem spolehlivě udržuje nádech nepoznaného, je od samého začátku neobvykle jasná skvrna 20° severně od rovníku. Nejdříve na povrchu "vyskákalo" několik dalších světlých skvrn a zanedlouho se ta nejjasnější "rozpadla" na dvě. Kráter s oněmi dvěma jasnými body se objevuje vpravo v druhé půlce animace.


  Pořád je nejisté, jestli jsou světlé útvary rozlišeny, nicméně když vystupují ze stínu, zdá se, že několik pixelů skutečně zachycuje reálný objekt a nejen přesaturované pixely z jasného bodového zdroje jako v předchozích sekvencích. Rozlišení snímků je lehce přes dva kilometry na jeden pixel. Kráter, ve kterém se jasné skvrny nacházejí, má průměr asi 90 km.






Credit: NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA


Žádné komentáře:

Okomentovat