13. dubna 2015

Saturnovy dětičky


   Tak fantastický a přesto zcela skutečný je svět obří planety Saturn, jeho prstenců a ledových měsíců. Pohledy na systém těchto podivných světů nám zprostředkovává americká sonda Cassini, která krouží kolem Saturnu už jedenáctým rokem. Dalších sedm let jí trvalo jenom od Země k Saturnu doletět, přesto po bezmála dvaceti letech v kosmickém prostoru posílá zpátky domů data a snímky vskutku mimozemských krajin

   V nedávné době byla upravena oběžná dráha sondy zpátky do roviny oběhu měsíců, takže přicházejí jedny z posledních snímků těchto rozmanitých světů před koncem mise v roce 2017. Při průletu nad nepříliš zmapovanými oblastmi severního pólu měsíce Iapetus navšívila Cassini naposledy tento prazvláštní dvoubarevný svět:
zdroj: UnmannedSpaceflight.com
zdroj: UnmannedSpaceflight.com

   V únoru se Cassini přiblížila k ledové kouli zvané Rhea. S průměrem kolem 1 500 km je to druhý největší měsíc Saturnu. Barevné rozdíly povrchu jsou mnohem subtilnější, než u výše ukázaného Iapeta.
zdroj: Planetary.org

   Včera na Zemi dorazily snímky z těsného průletu kolem měsíce Dione a už je na světě barevná mozaika! Zmrzlá mimozemská krajina je rozeklaná prasklinami a ledovými útesy. Jaké procesy v minulosti takto rozvrásnily Dionin povrch? Zajmavé je, že druhá polokoule měsíce je bez fraktur, pouze posetá všudypřítomnými krátery.
zdroj: UnmannedSpaceflight.com

   Další návštěvu měla Cassini o víkendu u měsíce Tethys. Svět podobné velikosti jako Dione, tedy kolem 1 100 km, vykazuje mnohem menší barevné rozdíly a namísto potrhané krajiny vidíme jednu z největších impaktních pánví v celé Sluneční Soustavě zvanou Odysseus Basin.
zdroj: UnmannedSpaceflight.com

   Tolik souhrn nejnovějších snímků chladných světů u vzdáleného Saturnu. Mezitím astronomická komunita čeká na nové snímky mnohem bližší ledové koule! První mapování největšího asteroidu totiž právě začíná!

Žádné komentáře:

Okomentovat