10. srpna 2015

Pozor, padají Perseidy!


   Každoroční letní nebeská podívaná přichází! Meteorický roj Perseidy, dříve známý také jako 'Slzy svatého Vavřince', vrcholí pravidelně kolem dvanáctého srpna. Zatímco loni tou dobou byl Měsíc krátce po úplňku a rušil svým svitem pozorování meteorů, letos je tomu právě naopak - blížíme se k novoluní a tmavá bezměsíčná noc nahrává pěknému meteorickému zážitku!

   Nejlepší je lehnout si v noci na záda pod širou oblohu a koukat a koukat. Během maxima aktivity roje, tedy v noci z 12. na 13. srpna (ST-ČT), se očekává až stovka meteorů za hodinu. Velký počet padajících hvězd lze ovšem pozorovat po celý týden! Nejvíce meteorů bude vidět vždy mezi půlnocí a ránem, kdy souhvězdí Persea, ze kterého Perseidy zdánlivě vylétají, stoupá výše nad obzor.

   Perseidy jsou rychlé meteory, které většinou ve zlomku sekundy svistnou oblohou, občas ale větší kousek vykouzlí několika sekundovou barevnou podívanou plnou explozí, které osvětlí okolní krajinu. Nenechte si ujít letošní obzvláště vhodné podmínky a vychutnejte si romantickou noc plnou padajících hvězd : )

Perseidy nad Snowy Range ve Wyomingu v roce 2012. Credit: David Kingham

Sprška Perseid z roku 2013 nad lesem borovic osinatých, jedněch z nejstarších žijících organismů na planetě. Credit: Kenneth Brandon

Loni (2014) byly kvůli oslňujícímu Měsíci po úplňku vidět jen ty nejjasnější Perseidy. Credit: Pete Lawrence

Žádné komentáře:

Okomentovat