5. prosince 2015

Japonské okénko


   Dnes se proletíme na solárních panelech dvou robotů japonské kosmické agentury.

   První ptáček se po jednom roce od vypuštění vrací k Zemi. Je jím sofistikovaná sonda Hayabusa 2 (Sokol). Tento robot s iontovým pohonem ve čtvrtek využil gravitace naší planety, aby upravil vlastní dráhu pro setkání s blízkozemním asteroidem jménem Ryugu. Z tohoto kosmického kamene hodlá Hayabusa odebrat vzorky a dopravit je do náručí dychtivých výzkumníků na Zemi. Zatím ale Sokol jen v rychlosti mává pozemšťanům, svištíce při gravitačním manévru kolem našeho domova.
©JAXA


   Na jiné dobrodružství, tentokrát u Venuše, se chystá poněkud pozapomenutý pochroumaný cestovatel Akatsuki (Úsvit). Tahle ambiciózní družice se pokusila vstoupit na orbitu Venuše už v roce 2010, ale selhal jí přitom hlavní motor. Po několika obězích Slunce se teď s Venuší znovu setkává a hodlá toho využít! Operátoři na Zemi naplánovali sondě druhou šanci - místo poškozeného hlavního motoru použije ke zbrždění pouze trysky orientačního systému (RCS). Polovinu paliva bylo potřeba vypustit, aby byla sonda co nejlehčí. Tuto polovinu ovšem tvořilo okysličovadlo pro hlavní motor, které orientační motorky stejně nevyužijí. Několik drobných úprav dráhy pak nasměrovalo setkání sondy s Venuší na 7. prosince 2015. Držme tedy v pondělí Akatsuki palce! Podaří-li se jí úspěšně zaparkovat na oběžné dráze Venuše, vstoupí Japonsko do prestižního klubu těch, kteří mají (či měli) vlastního velvyslance u jiné planety. 
Amerika, Evropa a Indie již družice okolo jiných planet mají a Sověti dříve měli také. Přidá se Japonsko díky Akatsuki k multiplanetárním entitám?

Žádné komentáře:

Okomentovat