6. prosince 2015

Mezihvězdná cestovatelka


   Komety jsou většinou jen spící zmrzlé hroudy starobylého tmavého materiálu nerušeně plující vesmírem. Dokud se nepřiblíží ke Slunci... Tehdy exotické kometární ledy začínají sublimovat, těkavé plyny se uvolňují a strhávají s sebou prachová zrna. Kometa rozvíjí vějíř ohonu a zahalí se do prachové komy. Sluneční záření ionizuje uvolněné plyny a sluneční vítr je odfukuje pryč vytvářejíc druhý dynamický ohon. 

   Některé komety jsou v pevné gravitační náruči Slunce a obíhají ho po elipsách, na kterých se k naší hvězdě pravidelně přibližují a zase odlétají dál. Některé jednou za deset let, jiné za milión. Občas se ale odněkud vynoří kometa, která kolem Slunce prolétá tak rychle, že je vymrštěná ze Sluneční soustavy na předlouhou pouť mezihvězdným prostorem. Může trvat miliardy let, než taková kometa pocítí žár nějaké další hvězdy. Může trvat celou věčnost, než proletí soustavou, kde citlivé bytosti zvednou hlavu k jejich obloze a budou žasnout nad krásou tohoto mezihvězdného posla a nad mystikou božího stvoření.

   Jedna taková kometa právě prožívá svoji galaktickou chvíli slávy. Pozemšťané na malé modré planetě si jí poprvé všimli koncem roku 2013 dalekohledem Catalina Sky Survey. Kometa se od té doby přiblížila ke Slunci a jako květina, která vykvete jednou za život, teď předvádí své kosmické divadlo. V kronikách lidstva bude pamatována jako C/2013 US10 (Catalina). Vidět ji můžete vždy před úsvitem nad východním obzorem obyčejným binokulárem. Až do ledna bude na naší obloze stoupat a ještě zjasňovat. Protože co by to bylo za Vánoce bez pořádné komety!

Catalina začátkem prosince objektivy astronomů nadšenců:

Vlasatá Catalina 2.12.2015 (Hemmerich)

Catalina nad obzorem 4.12.2015 (Ventre)

Skvělé detaily jemných struktur iontového ohonu 4.12.2015 (Yamazaki)

Zaostřeno na hlavu komety 5.12.2015 (Ahmad)

Catalina jako slabý zelenavý flíček (v levém dolním rohu) ztrácející se v záři Venuše 6.12.2015 (Roch)

Žádné komentáře:

Okomentovat