14. února 2015

Balancování Jupiteru a Venuše



Asi nejvíc dokáže vesmír fascinovat, když se můžeme na kosmický tanec podívat vlastníma očima. Lehnout si pod jasnou oblohu daleko od města v nejednom vyvolá mystické zážitky. Temnota noci dává tušit nezměrný prostor nad našimi hlavami, zatímco hvězdy naplňují člověka posvátnou jistotou, když po celý jeho život zůstávají v neměnných pozicích. Ať už jste se dívali na oblohu jako rozverné dítě nebo se na ni podíváte v budoudnu jako moudrý stařec či stařena, všechny hvězdy budou stále na svých místech. Velký vůz bude mít stále stejný tvar, Polárka bude pořád sebevědomě značit severní nebeský pól. Během léta proletí mléčnou dráhou orel s labutí a v zimě bude býk útočit na lovce Oriona.

Takto se stále stejná souhvězdí po věky střídají na obloze během ročních období. Jejich po tisíce let neměnný rytmus obohacují svými vlastními periodami planety naší Soustavy. V těchto dnech (respektive nocích) lze sledovat hned několik z nich, jak cestují mezi stálicemi.

Překrásná Venuše stříbřitě září nad západním obzorem jen chvilku po západu Slunce. Přímo na protilehlém místě oblohy v tu chvíli vychází majestátný Jupiter. Obě planety se během soumraku jeví podobně jasné, protože (ve skutečnosti jasnější) Venuše se nachází na ještě světlé obloze nad zapadlým Sluncem, zatímco Jupiter vychází na už tmavé východní straně oblohy. Planety jakoby vyvažovaly nebeskou sféru. Z opačných koutů Soustavy dohlížejí na Matku Zemi.

Jupiter nyní dominuje noční obloze. Opozicí - protilehlým bodem ke Slunci - prošel začátkem února, takže je viditelný celou noc a pořádně jasný. Jasnější, než jakákoli hvězda. Pouze Venuše, Měsíc a Slunce ho na obloze přezařují. V těchto letech navíc prochází souhvězdími, která v Česku vystupují vysoko nad obzor. Jupiter má periodu dvanáct let, takže takto dobře viditelný bude opět až koncem dvacátých let!

Jupiter je guru, učitel. Můžeme využít jeho v současnosti silnou energii k vyjasňování cílů, překonávání překážek a aplikaci nových poznatků. Večernice Venuše balancuje Jupiterův vliv v citové rovině, a dodává konstelaci značný potenciál. Stačí za jasného večera vzhlédnout k obloze a prožít přítomný okamžik. Nechat proudit energii planet svým tělem a stát se tak pojítkem mezi vzdálenými světy.

Každý takový zážitek je jedinečný a nesmírně obohacující.


Žádné komentáře:

Okomentovat