20. února 2015

Naši nejbližší sousedé #1



 Nejbližší planetární sousedé naší krásné Zemē si právě dávají dostaveníčko. Konjunkci obou planet lze pozorovat vždy večer po západu Slunce vlastníma očima, zatímco zblízka si Mars i Venuši můžeme prohlédnout díky kosmickým sondám. Jen si to představte! Pošleme robota k jiné planetě, napříč kosmem s ním komunikujeme a na nepředstavitelnou dálku s ním manévrujeme, aby zmapoval cizí svět, nebo na něm dokonce přistál!


Dnes se podíváme na jasnější bod z nebeského páru - Venuši Večernici
(klikni na obrázek pro zvětšení)


Takto bylo vidět přibližování Marsu a Venuše z Belgie ve středu 18. a z Maďarska ve čtvrtek 19. února.

Takto Venuše vypadá pro lidské oko zblízka. Bílý závoj s minimem rozlišitelných útvarů je hustá atmosféra, která drtí Venušin povrch devadesáti násobkem pozemského tlaku.

Abychom mohli nahlédnout pod pokličku neprůhledné atmosféry, je potřeba použít radar...

...nebo přistát na povrchu. Nicméně drtivý tlak a pekelné teploty zničí sondu během několika desítek minut. To je kosmonautika :-) Postavit perfektní kus techniky, spálit stovky tun paliva, měsíce či roky putovat kosmem a nakonec získat pár minut měření. Přehnané? Zbytečné? Dříve lidé obětovali celé své životy hledání nových kontinentů nebo byli ochotni zemřít při jejich průzkumu. Dnes 'za pár šušňů' posíláme průzkumníky k jiným světům!

V dalším příspěvku navštívíme Mars. Mezitím se vyjděte podívat na planety ven. Ke konjunkci se dnes připojuje mladičký srpek Měsíce. Sledujte západní obzor...


Žádné komentáře:

Okomentovat