21. února 2015

Naši nejbližší sousedé #2



Překrásné planetární setkání stále zdobí oblohu. Luna, Večernice a Mars včera vykouzlili mystickou večerní atmosféru. Dnes bude kouzlení pokračovat, když se o něco dorostlejší měsíční srpek vyhoupl nad dvojici planet, které k sobě budou ještě blíž, než včera:



Tři fotky páteční konjunkce (20.února 2015). První je z Japonska, druhá z Rakouska, třetí z USA. Je dobře vidět, jak rychle se Měsíc během šestnácti hodin, které dělí večery v Asii, Evropě a Americe posunul.


Včera jsme zblízka mrkli na Venuši, dnes je na řadě méně nápadný Mars.
Pozemská flotila robotů právě teď zkoumá 'Rudou planetu'. Dálkově ovládané meziplanetární drony přináší obrazy z cizího světa:
(klik na obrázek pro zvětšení)

Dva krásné pohledy na různé polokoule Marsu. Takovýto pěkný výhled má první indická meziplanetární sonda Mangalyaan. Díky její vysoce eliptické dráze se jí do objektivu vejde celý Mars. Ostatní sondy fotí menší části povrchu, zato s větším rozlišením.

Vulkanická pláň Tharsis. Největší z vyhaslých sopek (vlevo) je Olympus Mons. S dvaceti pěti kilometry výšky je nejvyšší horou v celé Soustavě. 

Oblast kolem severního pólu planety zakrývá na tomto snímku písečná bouře.


Písečné bouře na Marsu mohou ovšem dosáhnout mnohem monstróznějších rozměrů. Tak, že pokryjí celou planetu! 


Stejná polokoule Marsu vyfocená různými sondami. Vlevo z Rosetty prolétající kolem cestou ke kometě, vpravo z indické Mangalyaan. Snímek od Rosetty se více blíží skutečným barvám, zatímco na pravém přesaturovaném obrázku lépe vyniknou detaily. 


Starší foto z již vysloužilé sondy Viking Orbiter. Vysoký kontrast snímku ukazuje rozdíly ve složení a stáří povrchu.


Někdy příště se podíváme k tajemnému marsovskému povrchu blíž pomocí družic s HD kamerami a prostřednictvím robotů, kteří na Marsu přistáli. 

Nezapomeňte dnes na konjunkci :-)


Žádné komentáře:

Okomentovat